Beynimiz Yaptığımız Şeylerin Zamanını Nasıl Hatırlıyor ?

Posted by Unknown on 14 Mart 2014 Cuma 0

İnsan çoğu zaman bir önceki gün ne yaptığını, hangi sırayla yaptığını karıştırabilir hatta günlerin sırasını bile karıştırabilirsiniz. Peki beynimiz bir şeyin önce veya sonra olduğuna nasıl karar veriyor ve bir sıralama yapıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre beynin hipokampüs bölgesi  anılarımızı depolayarak bir olayın önce veya sonra geldiğini oluşturan zamansal bağlantıyı kuruyor.
“Biz sadece bir şeyi değil ne zaman olduğunu da hatırlamalıyız,” diyor araştırmanın birinci yazarı yüksek lisans öğrencisi Liang-Tien (Frank) Hsieh . Araştırma Neuron dergisinde 5 Mart’ ta basıldı.
Hipokampüsün anıların oluşmasında rol aldığı uzun süredir düşünülüyor. Fakat hipokampüsün özel nesnelerin tanımlarını mı yoksa onların temsil ettiği bağlamı mı depoladığı belli değildi.
Psikoloji Bölümü’nden Prof. Hsieh ve  Charan Ranganath hipokampüs aktivitesini belli hafızalarla ilişkisine baktılar. Gönüllülere gösterilen bir takım hayvan ve eşya resimlerinden sonra, aynı sırayla tekrar resimleri göstererek; “bu yaşar mı? bu ısı üretir mi ? “gibisinden sorularla  test edildi.
Bu sorular sayesinde gönüllülerin hafızalarında bilgiyi aramaları tetiklendi. Bu resimler tekrar gösterilirken gönüllüler resimlerin sırasını hatırladığında daha hızlı tepki verdi. Sorulara cevap verirken yapılan beyin taramalarından her resmin spesifik aktivite şablonunu tanımlayabildi. Fakat aynı resimler farklı sırayla gösterildiğinde farklı aktivite şablonları ortaya çıktı.
Yani hipokampüs hafızaları kodlarken sadece içeriğe değil bağlama da bağlı.
“Eğer resmi sıralamadan kaldırırsanız, hafızadan gidiyor ve şablonu yok oluyor. Hipokampüs için bağlam içerikten çok daha önemli ve açıkça her şeyi bir araya getirmede eşsiz,” diyor Ranganath.
Beynin diğer kısımları ise nesnelerin bağlamlarını beyne depolamakta bağımsız çalışıyor. Bu çalışma hafıza problemi olan hastalar için oldukça önemli bir çalışma. Böylece beyin daha iyi anlaşılarak hafıza problemleri çözülebilir.

beyinin gücü
Anılar

Melih Tarık

Kodlabaz yazarı, Sibers Bilişim Hizmetleri Ceo'su, PHP, HTML , CSS , JS ve C# dilleriyle uğraşan aynı zamanda oyun kodlamaklada uğraşan bir kodlabaz, Tabiki birde Motorsiklet delisi.

Get Updates

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Share This Post

Related posts

0 yorum :

Blogger tarafından desteklenmektedir.
.
back to top